Kam na výlet - Lipno - VÝLETY LIPNESKO - tipy na výlety v okolí Lipna

 TIP NA VÝELT: OKOLO TEPLÉ VLTAVY KE STOŽECKÉ KAPLI, ZPĚT PŘES SOUMARSKÉ RAŠELINIŠTĚ A MUZEUM LEHKÉHO OPEVNĚNÍ

Před pár týdny jsme trávili svou dovolenou v Černé v Pošumaví (neboli kousek od centra Lipna). A jelikož jsme výletníci každým coulem, rozhodli jsme se vydat na nenároční jednodenní výlet k Teplé Vltavě.

Náš výelt začal u Soumarského mostu (jeli jsme autem ale zastavuje zde i vlak nebo autobus, dále kolem vede cyklotrasa), kde se nachází půjčovna kánoí a kemp.

TIP: Zarezervujete si loďky a vydejte na klidno plavbu po Teplé Vltavě, cestou můžete pozorvat například díla bobrů!


TRASA: Nejprve jděte okolo Teplé Vltavy (prvně skrz kemp) po zelené turisické trase. Po pár kilometrech, u lávky Dobrá, kde se kříží zelná se žlutou trasou, přejdtě přes lávku a pokračuje po žluté až do stejnojmenné obce/osady Dobrá.

Musím říct, že osada Dobrá je opravdu nádherná, můžete zde vidět mnoho tipckých šumavskch roubenek a kárně upravené zahrádky. Naleznete zde i pár možností se občerstvi, my doporučujeme Hospodku u Němečka.


Když projdete osadu Dobrá, pokračujte směrem do mírného kopečka, stále po žluté turistcké trase směrem na Stožecká luka.

Až dojdete na Stožecká luka, kde se kříží modrá a žlutá turistikcá trasa, pokračujete po modré. Ta vás již povede na Stožeckou kapli.

Stožecká kaple je typickou dřevěnou šumavskou kaplí. U kaple vytéká léčivý pramen. Ano, opravdu léčivý. Traduje se, že se zde díky jeho pravidelnému pití vyléčil muž z dlouhodobé slepoty, tento muž dal poté vybudovat dnešní kapli. 

Od Stožené kaple se můžete vydat také na vyhlídku, je to cca 200 metrů do kopce směrem za kaplí, vyhlídka by byla moc pěkná, pokud by nebyla tolik zarostlá stromy.


PS. Cyklisté monou z osady Dobrá jet oběma směry.

Cestu zpět volte stejnou, avšak s jednou změnou. U Teplé Vltavy se dejte podle rozcestníku k Soumarskému rašeliništi. NS Smoumarské rašeliniště vás provede historií zdejšího rašeliniště, ukáže vám rostliny a zvířata se kterými se zde můžete potkat a vysvětlí, co je to vlastně rašelina, k čemu se používala a jak vznikala.

Naučnou stezku tedy projdete "pozpátku" to ale vůbec nevadí, vyjdete u Soumarského moustu kousek před půjčovnou kánoí. 

Cestou na zastávku nebo k autu si projděte i Muzeum lehkéo vojenské opevnění, to se nachází u půjčovny a tábořistě Soumarský most, minout rozhodně nemůžete!


PSPS. Pokud pojedete Vlakem, doporučuji vystoupit na zatávce Černý Kříž, Dobrá nebo Soumarský most, záleží odkud pojedete, jakým vlakem a jak dlouho trasu si chcete projít.

Dále dopručuji stažení aplikace Mapy.cz, kde naleznete všechny trustické trasy přehledně a bez problémů.


Více informací nejen ohledně tohoto výletu najdete na mém Instagramu @cestujbykiki ZDE nebo také TADY !!

BUCKET LIST VÝELTŮ NA ŠUMAVĚ A LIPENSKU SI MŮŽETE STÁHNOUT ZDE - LIPENSKO A ZDE - ŠUMAVA A OKOLÍ !

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE NA PAGU - KAM DO CHORVATSKA - OSTROV PAG

Kam do Chorvatska - ostrov Krk - nejhezčí pláže na chorvatském Krku

Tajná vyhlídka naproti hradu Dívčí kámen - Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen - Tipy na výlety Jižní Čechy a okolí