Kam na výlet - Tipy na výlet z Modravy - Výlety Šumava

OKOLO ROKLANSKÉHO POTOKA NA TŘÍJEZERNÍ SLAŤ 

MODRAVA - ROKLANSKÝ POTOK - (OBLÍK)/(POLEDNÍK) - TŘÍJEZERNÍ SLAŤ - HRADLOVÝ MOST - MODRAVA

Modrava je jedním z nejznámějších a nejkrásnějších turistických center NP Šumava. Nachází se v jeho centrální části a je tak skvělým výchozím bodem mnoha výletů.

Ať už chcete vyjet na kole, na běžkách nebo pěšky s kočárkem z Modravy můžete! Naleznete tu mnoho truistických tras všech náročností a délek.

Já jsem si pro vás dnes připravila popis spíše nenáročného výletu. Jedná se o příjemnou procházku okolo Roklanského potoka k Tříjezerní slati a zpět okolo Hralového mostu.

Výlet začíná v Modravě, konkrétněji u pivovaru Lyer, kde se můžete občerstvit na terase s úžasným výhledem. Poté již honem na cestu - vydejte se po červené stezce okolo známého šumějícího Roklanského potoka. Věřte mi, že cestou budete fotit o sto šet, jelikož zdejší krajina je opravdu dechberoucí!

Po asfaltové cestě nebo pěšině okolo vody dojdete až ke staré Rybárně. Zde máte dvě možnosti - za prvé jít do kopce, kde již po 1 km dorazíte k Tříjezerní slati nebo pokračovat stále po červené okolo potoka a ke slati se dát až později. 

Pokud zvolíte druhou variantu rozhodně doporučuji vylézt alepoň do půlky kopce, kde se neskýtá krásný výhled na Roklanský potok, Rybárnu a okolní pláně.

My si vybrali variantu druhou, pokračovat stále podél potoka. Červená turistická stezka zde pokračuje ještě pár kilometrů k Javoří pile, kde se kříží s modrou stezkou. Sportovci a milovníci výhledů mohou jít ještě kousek rovně k Tmavému potoku, kde je rozcestník směrem na Oblík (hora - vyhlídkové místo - 1225 metrů) pokud na Oblík nechcete jděte směrem nahou do mírného kopečka k Tříjezerní slati.

Tříjezerní slať je typickým šumavským rašeliništěm, již dle návzu můžete odvodit, že se skládá ze tří jezírek. Kratší naučná stezka vás provede skrz rašeliniště a představí vám zdejší rostlinky a živočichy. Když jsem Tříjezerní slať navšítvili my, v jednom z jezírek nás mile překvapili kachny, které jsou na lidské návštěvníky zvyklé a s odrážející se hladinou velmi fotogenické.

Z Tříjezerní slati se vydejte zpět do Modravy. Zvolit můžete více cest. Nejkratší je jít po žluté stezce, kdy sejdete dolů z příkrejšího kopce zpět ke satré Rybárně, do Modravy pokračujete stejnou cestou kolem Roklanského potoka. Na vršku tohoto kopce je již zmiňovaná vyhlídka.

Dále, můžete jít trochu delší cestou stále po žluté stezce až k Rokytě (Vychnice-Tetov I.- kousek od Antýglu) a odtud se dát podél Vydry po zelené trase okolo Antýglu k unikátnímu Hradlovému mostu (k Hradlovému mostu dojdete z Rokyty i po červené). Od Hradlového mostu je to do Modravy už jen kousek po méně frekventované silničce/cyklostezce nebo okolo 3km po NS Modrava-Hradlový most. Tato NS vede těsně podél Vydry, budete moci obdivovat její koryto nebo stromy, které zachutnaly zdejším bobrům.

PS. Z Modravy si můžete udělat krasný výlet podél Roklanského potoka i pokud se vydáte na rozhledu Poledník, ta je ovšem aktuálně uzavřena.

Další možností výlet z Modravy je trasa na Březník.

Nejen tento výlet a další fotografie naleznete popsaný na mém Instagramu @cestujbykiki nebo ZDE nebo také TADY.

BUCKET LIST BY KIKI - NP ŠUMAVA A OKOLÍ - naleznete v tomto odkazu - přes 40 výletů na Šumavě






Komentáře

  1. Šumava je fakt krásná. :) Jezdíme tam pravidelně na dovolenou a já se tam ještě tak dvakrát nebo třikrát ročně dostanu na servis šroubových kompresorů. Jen mi teď přijde, že se to stala dovolenková destinace Pražské smetánky. Nic proti nim, ale ta přemíra elektrifikovaných BMW a dalších vozů s třicetiletým frajerem a "investorem" do čehokoliv, co může vykazovat růst, je fakt znát.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE NA PAGU - KAM DO CHORVATSKA - OSTROV PAG

Kam do Chorvatska - ostrov Krk - nejhezčí pláže na chorvatském Krku

Tajná vyhlídka naproti hradu Dívčí kámen - Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen - Tipy na výlety Jižní Čechy a okolí