Kam na výlet - tipy na výlety (nejen) s dětmi Jižní Čechy - ŽIDOVA STROUHA A VYHLÍDKY MĚSTA BECHYNĚ

KAM  NA VÝLET V JIŽNÍCH ČECHÁCH - ŽIDOVA STROUHA A MĚSTO BECHYNĚ


Dnes jsem si pro vás připravila jednodenní výlet do Bechyně, což je historické městečko nacházajející se přibližen půl hodinky jízdy z Č. Budějovic směrem na sever mezi Táborem a Pískem.

V okolí je mnoho zajímavých trusitstických tras a možností výletů. Nejznáměšjí je asi stezka Lužnice, které vede, jak již z názvu plyne, podél koryta řeky Lužnice. Stezka se táhne od Sezimovo Ústí/ Tábora až do Týna nad Vltavou, je rozdělena do několik části, kdy záchytnými body (začátkem a koncem dané části) jsou povětšinou větší města v okolí.

Cestou nemůžete minout husitské město Tábar, vilu manželů Benešových, Harrachovu Příběnickou stezku s visutým mostem, Stádlecký řetězový most (ten je do 20.11.2020 v reknostrukci), město a okolí Bechyně, o kterém bude dnes řeč nebo zámek Mirotwicz či Přírodovědecké muzeum Semenec.


TRASA VÝLETU: ŽIOVA STROUHA - BECHYNĚ A JEJÍ VYHLÍDKY (mapky naleznete na konc článku)

A teď již k samotnému výletu, ten vám může zabrat jedno odpoledne nebo i celý den, záleží, kam presně se vydáte a také, zda si budete chtítí projít celou Židovu strouhu nebo jen její nejznámější část, které je právě u Bechyně.

Židova strouha je romantický potok o délce 20,5 km, jež ústí do řeky Lužnice. O vzniku názvu Židova strouha se traduje mnoho pověstí. Je možné, že název vznikl podle židovského obyvatelstva, které se zde ukrývalo po vyhnání z Týna nad Vltavou, nebo také dle kouzelníka Žita či poldle majitele okolní půdy rycháře Čudy (dříve nazýváno Čudova strouha).

Kolem strohuy vede žlutá turistická trasa, cestou je mnohody nutné překonat menší i větší brody nebo skákat po kamenech. Cesta není vhodná pro kočárky nebo pro někoho se sníženou motorikou. K nejhezčí a části trasy se dá dostat po Modré od Nuzic nebo z "provizorního" parkování cca 1 km za Nuzicemi (místo je lepší si zdadat do navigace, jelikož je trochu skryto - jedná se o parkování u autobusové zastávky Hodonice, Židova stouha).

My jsme zaparkovali právě tam a vydali se po stezce dolů. Prošli jsme si konečnou část Židovy strouhy (trvalo to cca 30 minu i s focením okolní přírody, které je již krásně zabarvená do žluta) a pokračovali jsme zpět k autu. Odtud je to do Bechyně kousek, proto jsem se rozhodli jít pěšky po modré a násldně žluté stezce.

Město Bechyně má jedno z nejkrásnějších a nejhodnostěšjích historických jader v Čechách, je známé výrobou keramiky nebo lázněmi. Ti odvážnější si mohou vyzkoušet zdejší ferratu.


Co v Bechyni neminout?

Věž Kohoutek

Zámek Bechyně

Muzeum V. Preclíka či Městské muzeum nebo Mezinárodní muzeum keramiky

Frntiškánský klášer

Historické náměstíčko s kašnou

Lázně Bechyně

Duhový most a Náprstkovu vyhlídku


V Bechyni se nachází mnoho zajímavých míst, bohužel situace roku coronavirového nám nedovolila navštvit zámek ani muzea, pro jsem se rozhodli vyjít si za vyhlídkami, a vy byste měli také. Především teď na podzim! Barvami to všude jen hrálo.

Jak jsem říkala, možností je, se ze Židovy strouhy vydat po modré /žluté trase, která vás dovede až pod zámek Bechyně nebo si dojet autem.

Pod zámkem si vytofťte několik krásných fotografií, řeku však nepřecházejte a pokračujte po zelené trase, též nazývané Bechyňské výhledy. Trasa vede chvíli mezi zdejšími domky a perfektně upravenými zahradami, poté odbočuje doprava (do kopce) do lesa. První skrytou vyhlídkou je vyhlídka Gutha-Jarkovského, která vám naskyten pohled na zámek.

Až sejdete dolů z vyhlídky, pokračujte podél plotu, taktéž směrem nahoru (po zelelné). Až vyjdete kopeček dávejte velký pozor na další odbočku! Až skončí plot jdětě mírdně doprava, pár metrů rovně a poté odboče po zelené doleva. My udělali tu chybu, že si nevšimli odbočky a pokračovali rovně až do jakési chatkové oblasti.

Druhou vyhlídkou je Pasovského vyhlídka na klášter. Následuje již jen krátká závěrečná trasa lesíkem k nejznámější Náprstkově vyhlídce na Duhový most. Pokud budete míst štěstí, tak na mostu uvidíte i vlak.

Následě pokračujete směrem k mostu, ten se dá krásně přejít (je zde místo i pro chodce), vyfoťte si poslední vyhlídku na jez Horní mlýn a pokračujte na druhé straně mostu po červené trase. Ta vás zavede k Lázním Bechyně a následně do historického centra a k zámku. Odtud se můžete dát zpět k autu nebo, pokud budete míst čas k zámku Mirtowicz

K zámku Mirtowicz vede ta samá červená turistická trasa, tudží budete od zámku Bechyně a věže Kohouek pokračovat po druhém břehu Lužnice. Cestou minete pohled na ferratu a Židovu strouhu, kde jsme začínali. Projdete se i přes fotogenickou visutou lávku! A to se vyplatí!

Po několika kilometrech (z Bechyně 7 km) příjemné procházky kolem Lužnice dojdete k růžovému zámku Mirowicz.

Tak co, vyzkoušíte podzimnní Bechyni a okolí?


Pro další inspiraci mě nezapomeňte sledovat na instagramu jako @tynak_kubesu nebo @cestujbykiki!

NA BLOGU TAKTÉŽ NAJEDE BUCKET LISTY NEJEN S VÝLETY PO JIŽNÍCH ČECHÁCH!



Židova strouha a cesta do Bechyně. Nejhezčí část buďto z Nuzic po modré (2 varianty) nebo z parkoviště autobusové zastávky Hodonice (to je opravdu na chviličku).

Vyhlíkdy a kousek červené trasy do historického jádra.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE NA PAGU - KAM DO CHORVATSKA - OSTROV PAG

Kam do Chorvatska - ostrov Krk - nejhezčí pláže na chorvatském Krku

Tajná vyhlídka naproti hradu Dívčí kámen - Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen - Tipy na výlety Jižní Čechy a okolí