Kam na výlet - nejkrásnější jezero na Šumavě - jezero Laka na kole i pěšky - Tipy na výlety na Šumavě

 VÝLET NA JEZERO LAKA


Jezero Laka je jedním z šumavských ledovcových jezer. Jedná o nejemnší jezero, avšak dle mého názoru patří mezi ty nejkrásnější.

Zajímavé je i to, že se jedná o nejvýše položené jezero v celém pohoří, ale cesta k němu je spíše příjemnou vycházkou nežli výšlapem, kde nebudete moci chytit dech.


Trasa výletu: pokud se k jezeru vydáte autem, zaparkujte v Prášilech a dle ukazatelů se  pokračujte k jezeru (mapku výletu, další fotky a informace naleznete na mém Instagramu Cestuj by kiki ZDE, a také ve výběru stories s názevm Šumava). 

Původě jsem měli v plánu jít Vintířovou stezkou, ovšem jsem si nevšimli odbočky a pokračovali stále stejno cestou pod "svodidli" (označeno na mapce v příspěvku), jak jsem později zjistili, jednalo se o zkratku, což není vůbec zlé.

Následně jsme pokračovali po žluté turistické stezce (na kterou se napojuje naše zkratka i Vintířova stezka) okolo bývalé Hůrky. Kousek před Hůrkou odbočuje žlutá trasa z asfaltové silnice (cyklotrasa) do lesa/k louce, rozhodně nebuďte pohodlní a zvolte tuto možnost! Dostanete se do malebné aleje, odkud je výhled na lesy a louky (bývaou Hůrku), tato cesta vás následně dovoede až k Hřibitovní kapli sv. Kříže a pozůstatkům zdejší sklářské huti, kde se opět napojíte na asfaltovou silnici.

Zde si můžete zvolit, zda budete pokračovat stále po žluté nebo zvolíte trasu modrou. Obě dvě vás dovedou k jezeru Laka a obě dvě stojí za to! My šli po stezce modré!

Jezero Laka mě velmi překvapilo svou malebností a také tím, jak je místo připraveno na turisty. Naleznete zde celkem nové a četné posezení, molo s vyhlídku na jezero nebo možnost si jezero z části obejít. Na konci trasy podél jezera se následě napojíte na  další z turistických tras (červená stezka). Tato trasa vám najednou otevře krásný výhled na okolní lesy a vrcholky, na druhou stranu je tento pohled i smutý, jelikož i zde naleznte stromy napadené kůrovcem. 

Pozor! Červená a kousek žluté stezky od jezera, vedoucí přes planinu, není moc vhodná pro cyklisty ale následně se napojuje na žlutou turistickou trasu, jež vedek Hůrce (což již asfaltová silnice je). Pokud pojedete na kole můžete zvolit opravdu jakoukoli z místních tras, jen pozor na tuto maličkost! 

PS. cestou můžete potkat i Tetřeva, my se ho dost lekli.

Pro větší přesnost doporučuji stažení aplikace Mapy.cz, kde najdete všechny turistické trasy pohromadě a přehledně. 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE NA PAGU - KAM DO CHORVATSKA - OSTROV PAG

Kam do Chorvatska - ostrov Krk - nejhezčí pláže na chorvatském Krku

Tajná vyhlídka naproti hradu Dívčí kámen - Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen - Tipy na výlety Jižní Čechy a okolí