TIPY NA VÝLETY ČESKÉ ŠVÝCARSKO - JAKÁ MÍSTA NAVŠTÍVIT V NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO?

BUCKET LIST BY KIKI - NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO 


Tipy a inspirace na výlety v Českém Švýcarsku


NP České Švýcarsko se nachází na severu až severozápadě České republiky, nedaleko Děčína.

V Děčíně se rozhodně při vaší cestě zastavte! Doporučuji navštívit zdejší zámek, vyhlídku Pastýřská stěna nebo pokud máte malé děti ZOO Děčín.

Podél řeky Labe se nachází CHKO Labské pískovce, o těch ale příště.


Hlavním turistickým centrem NP České Švýcarsko je Hřensko. Jedná se o známou obec a milník pro výlety. Je to také jedna z možností pro ubytování, nalezete zde mnoho penzionů, hotýlků, a taktéž restaurací!

Já ovšem doporučuji ubytovat se v Mezní Louce, což je malá vesnička/ rekreační osada nedaleko Hřenska. Dle mého názoru je Mezní Louka úplně ideálním výchozím bodem pro výlety. Pěšky, na kole i autobusem se dostanete do Hřenska, k Soutěskám Kamenice, k Pravčické bráně ale i na druhou stranu k Malé Pravčické bráně či zřícenině Dolského mlýna.

My měli všechny cesty naplánované pěšky a řídili jsme se pomocí aplikace Mapy.cz!


1. Den - Jsme se vydali z našeho krásného ubytování  (U Fořta) k Pravčické bráně, poté do Hřenska a k Soutěskám Kamenice (nejprve jsem šli a pluli po Edmundově soutěsce a poté po Divoké). 

TIP: Rozhodně se nechte svézt i po soutěsce Divoké, sice je to dražší sranda, na těch pár metrů ale ty výhledy za to stojí! K tomu je velmi hezká i část výletu, kde jdete podél Kamenice od Divoké soutěsky k Mezní Louce. 

Jsou zde propracované dřevěné chodníčky, které velmi často vedou těsně mezi skalami a řekou. Jedná se o ideální místo na focení, a to i z toho důvodu, že v odpoledních hodinách zde nechodí moc lidí. My tam byli prakticky sami (červenec, 2020, cca 16 hodin)

Celkově si myslím, že trasu jsme vychytali ideálně. Na Pravčické bráně jsem nečekali velkou frontu, jelikož jsme k ní dorazili v odpoledních hodinách/okolo oběda. Extrémní nával turistů a fronta na vstup byla, až když jsme odcházeli. V soutěskách, převážně u té Edmundovo bylo lidí více, ale vše šlo rychle a bez problémů.

Proto doporučuji jít trasu zmiňovaným směrem.

PS. u Pravčické brány si rozhodně projděte všechny vyhlídky, stojí za to!


2. Den - Bylo na čase prozkoumat i ty méně známá místa v Českém Švýcarsku. My se vydali nejprve k Malé Pravčické bráně (červená stezka je hezky skryta v lese, kousek od zdejšího kempu, tak si dejte pozor, abyste nezabloudili a nešli zbytečně oklikou nebo někam jinam, také se nám to stalo a nebyli jsem sami). Dále se do trasy vyplatí přidat zříceninu hradu Šaunštejn, Mariinu vyhlídku a zříceninu Dolského mlýna


3. Den - Pokud budete mít den navíc, zajeďte kousek za hranice Německa. Této oblasti se říká Saské Švýcarsko, a co si budeme povídat, i tam naleznete velmi impozantní místa (v bucket listu označeno německou vlajkou).


Všechna místa, která můžete v NP České Švýcarsko navštívit naleznete v bucket listu.


Další inspiraci a výběr z dovolené v Českém Švýcarsku naleznete na Instagramu Cestuj by kiki ZDE

nebo také TADY. Bucket list stahujte zdarma v PDF čb verze ZDE a barevná verze ZDE nebo s obrázkem ZDE




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE NA PAGU - KAM DO CHORVATSKA - OSTROV PAG

Kam do Chorvatska - ostrov Krk - nejhezčí pláže na chorvatském Krku

Tajná vyhlídka naproti hradu Dívčí kámen - Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen - Tipy na výlety Jižní Čechy a okolí