DOVOLENÁ V ITÁLII - JANOV - CO NAVŠTÍVIT V JANOVĚ

JANOV


Italský Janov, je přístavní město, které se pyšní nejednnou krásnou památkou, dobrou restaurací, zábavní atrakcí nebo pláží.

Nechte se inspirovat týmto bucket listem a poctěte Janov svou návštěvou i vy. Ideální je třeba jednodenní výlet z Milána (popřípadě jiného okolního města).
My jeli z Milána Flixbusem.

Tento travel guide si můžete stáhnout a vytisknout buďto v barevné, anebo černobílé formě. Trasa z bucket listu se dá (ovšem velmi velmi rychle) projít za jeden den. Pokud chcete Janov zkoumat víc do hloubky nebo si zajít i na zdejší pláž, doporučovala bych dny dva. 

KAM V JANOVĚ?

Další inspiraci naleznete na Instagramu Cestuj by kiki nebo TADY
bucket list stahujte ve formátu PDF barevná verze ZDE a čb verze ZDe


Janov byl poslední zastávkou našeho malého italského dobrodružství.

Z Milána jsme se dojeli autobusem Flix Bus za necelé dvě a půl hodinky, opět z autobusového nádraží Lampuagno.
Lístky zakoupeny na GoEuro.

Janov je velké přístavní město. Zdejší přístav patří k těm největším v Evropě a je nejvýznamnějším italským přístavem.
Trochu mě zklamal bordel, který byl v jinak malebných uličkách městečka a také nespočet, jak já tomu říkám "lákačů". Je to nepříjemné, když vás obtěžují v tomto případě černoši na skoro každém kroku.

Jeden den na krásný Janov plný turistických atrakcí, výborných zmrzlináren, historie a krásné architektury rozhodně nestačí.
Hlavní památky a historické centrum města je přehledně označeno, avšak ztratit se v místních uličkách není těžké.

Všechny cesty vedou do Říma a v Itálii to platí obzvlášť. Každá ulička vás zavede za nějakou krásou, tak se nebojte, pokud se utrhnete z vašeho plánu.

CO VIDĚT V JANOVĚ:

CASTELLO D´ALBERTIS
Toto místo jsme bohužel nestihli navštívit, čehož opravdu lituji, jelikož ty panoramata a architektura jsou neskutečný! Rozhodně doporučuji zvážit návštěvu hradu při vašem toulání po Janově.

PŘÍSTAV/ PROTO ANTICO


 Biosfera - koule plná rostlin, vstup 5euro.
 Bigo, nebo spíše janovská Johana je pojata jako vyhlídková "věž". Vstupné se liší. Ovšem je to taktéž okolo 5 eur za osobu. Zdejší akvárium, které naleznete také v přístavu, respektive tak o 300m dál je sice asi hezké ale připlatíte si, cena za osobu je okolo 40 euro.
VASCELLO NEPTUNE - pirátská loď, taktéž zpoplatněna 5-7 euro.


MUSEO LUZZATI



PALAZZO NICOLOSIO LOMELLINO

KOSTEL SVATÉ KATEŘINY

PORTA DELL´OLIVELLA

ABBAZIA DI SANTO STEFANO




PALLAZO DE FERRARI




PALAZZO BRANCALONE GRILLO
místní trhy a úžasný pomerančový fresh od místního farmáře.


PALLAZO DUCALE/ DÓŽECÍ PALÁC


CATEDRALE DI SAN LORENZO
Tato katedrála se stala nejoblíbenějším místem mého přítele, právě v Janově. Jen je škoda, že ve městě jsou skoro všechny vstupy do kostelů či bazilik zpoplatněny (ve Veroně - kromě hrobek, Miláně či Bergamu neplatíte, tedy alespoň my jsme neplatili) a přecpané turisty. 

TORRE MARUFFO
 V Janově jsem nachodili během 6 hodin okolo 13 km. Jak říkám vše je velmi blízko u sebe :).
Jak říkám na každém rohu narazíte na něco jiného.

DŮM KRYŠTOFA KOLUMBA, rodáka




PORTA SOPRANA
hned u domu KK.



VIA GARIBALDI
jedna z krásných uliček, která vás, stejně jako ty ostatní (ať půjdete kudykoliv dovede k těm nejznámějším památkám.

Kde se najíst?


 Super restaurace kousek od Porto Antico, Bigo, měli jsme ji na bucket listu, bohužel jsme šilhali hlady a nechtělo se nám jí hledat, tak jsem zabrousili do jiné (trochu lituji, ale i tak jsem si pošmákli).
Tato restauraci i zmrzlinárna se nachází podél přístavu v docích, Marina Molo Vecchio. Tuto moderní uličku plnou restaurací najdete hned a velmi lehce, pokud se vydáte Od Biga směrem od centra, podél již zmíněného přístavu. My si nakonec dali těstoviny, které byly skvostné, bohužel drahé, ale to jsme očekávali. Káva, pečivo, zmrzlina, supermarkety, to vše je levné, ovšem za restauraci si připlatíte. Tu s názvem
Pár metrů od muzea Luzzati. Z druhé strany ulice se nachází mini London Eye.
 Jedna porce 8 euro, dostanete i bagetu a zdejší slané tyčinky. Káva 1,5 eura, Coca Cola 2,5 euro, což je solidní bomba. Doporučuji si nosit láhev a čepovat si vodu ze zdejších studniček, pump (nevím jak to nazvat, teče zde pitná voda, nejdřív ale zkontrolujte, zda vůbec teče). Noky s pestem jsou prý zdejší specialitou.

Kde si dát super zmrzlinu?
Co se v Itálii rozhodně vyplatí vyzkoušet je zmrzlina, já si zamilovala pistácii a kokos.

Pokud máte na Janov více času rozhodně doporučuji navštívit zdejší promenádu a některou se zdejších pláží. Můžete se nechat unést a zajít si až do okolních čtvrtí jako na například Boccadasse s nádhernými malými barevnými domečky na kopci a malou plážičkou. Určitě znáte tyhle Instaphotos.
My bohužel tuhle krásu nestihli. No jo, čas je nemilosrdný. Snad jindy.
Samozřejmě jako náš každý výlet to dopadlo tak, že jsem se plánku, který jsem doma tak pečlivě vytvářela ani nedotkli a zvolili si jen pár záchytných bodů. O zbytek se postarali naše nohy, zvědavost, která nás nesla zdejšími úzkými uličkami a také Google maps, které nám napovídali, kde je další zajímavost :)

Narazili jsem i na tyhle nádhery:

Janov má několik tváří - moderní, typicky italskou i historickou. Na každém růžku narazíte na hezkou budovu, kostel, uličku, až se vám z toho motá hlava.
Poslední dvě rady ohledně Janova, které vám dám jsou: na cestu tam se musí slabší žaludky připravit na serpentiny. Rada číslo dva - od černochů nic nebrat a nekupovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE NA PAGU - KAM DO CHORVATSKA - OSTROV PAG

Kam do Chorvatska - ostrov Krk - nejhezčí pláže na chorvatském Krku

Tajná vyhlídka naproti hradu Dívčí kámen - Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen - Tipy na výlety Jižní Čechy a okolí